joi, 27 iunie 2013

Coriandru

sursa pozei(source): http://www.flickr.com/photos/henriquev/41333668/sizes/l/in/photostream/

        
            Coriandrul, sau patrunjelul chinezesc este un condiment care este utilizat de mult timp in bucatarie. Este mentionat inclusiv
in Biblie (Exod 16:31 sau Numeri 11:7). Dupa cum ii zice si numele, de patrunjel chinezesc, poate fi usor confundat cu patrunjelul, unele tipuri de patrunjel semanand foarte bine la frunza cu coriandrul.

             De la coriandru se folosesc frunzele si semintele, cele doua fiind destul de diferite ca intensitate, gust si comportament la gatire. In multe bucatarii, frunzele de la coriandru le puteti gasi sub denumirea de "cilantro", ca sa se poata deosebi de seminte. Semintele de coriandru sunt dulci-amarui cu o tenta de iuteala iar frunzele au un gust mai...exotic decat frunzele de patrunjel.
             Aceasta planta este folosita foarte mult in bucatariile sud-americane si in bucataria asiatica.
Se foloseste mult la mancarurile cu fasole si la multe curry-uri indiene. 
             In afara de bucatariile mentionate mai sus, coriandrul (semintele)  poate fi utilizat de la legume pana la carnuri pentru friptura sau peste. Semintele se pot pisa intr-un mojar si adauga peste mancare sau exista in magazine pungulite cu coriandru macinat.
             Frunzele se utilizeaza cam la aceleasi mancaruri la care se folosesc si frunzele de patrunjel. Frunzele se recomanda sa fie adaugate la finalul gatirii unui preparat, in cazul in care pregatiti o mancare calda.
             Daca nu ati avut de-a face cu condimentul acesta pana acum, va provoc sa va apucati sa va jucati cu el. Spor la gatit!

            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca doriti sa discutam despre ceva sau sa va exprimati opiniile...sunteti liberi sa o faceti!